Fotohut gemaakt aan de voet van de vogelkijkhut
Voor fotografen is er een tweede (betaalde) hut beschikbaar. Dat is de fotohut. Deze hut ligt in het verlengde van de tunnel en komt uit op waterniveau van één van de vier kwadranten. Omdat het gebied door dijken opgedeeld is in diverse vakken heb je vanuit de foto hut zicht op een beperkt deel van het gebied, maar het uitzicht is niettemin fantastisch. En natuurlijk mag je tijdens jouw bezoek ook gebruik maken van de grote vogelkijkhut, zodat je niets hoeft te missen. Er kunnen maximaal 2 personen tegelijk gebruik maken van de fotohut. Je mag de hele dag gebruik maken van de fotohut.
Fotohut werkt met een toegangscode
Om de fotohut te kunnen bereiken moet je de tunnel inlopen. Deze tunnel is circa 180 meter lang. Eenmaal aangekomen bij de wenteltrap naar boven voor de Vogelkijkhut zie je rechts een afgesloten deur. Dit is de toegang tot de foto hut. Recht van de deur zit een klein kastje met een cijferslot. Voordat je de fotohut kunt betreden dien je de cijfercode op het sleutelslot in te toetsen. Daarin zit de sleutel van de deur van de fotohut. Als je reservering gelukt is ontvang je ter bevestiging o.a. een cijfercode waarmee je toegang hebt tot de fotohut.
(Het zit achter een zwart dekseltje wat je naar beneden moet schuiven) Als je de code in beeld hebt gedraaid dan kun je met het schuifje links het klepje openen en de sleutel pakken. Met deze sleutel open je het hangslot en kunt je (eindelijk) naar binnen. Zorg ervoor dat je de sleutel en het hangslot meeneemt de hut in, zodat andere bezoekers niet in de verleiding komen het mee te nemen. Om aan te geven dat je in de hut bent deze dag, hangt er aan de binnenkant van de deur een bordje met “bezet”. Deze kun je ophangen aan de buitenzijde van de deur / in de gang.
Neem een lampje mee
Neem een lampje mee, want er is geen stroom en dus geen kunstlicht en doe de deur weer dicht.
Het is goed te beseffen dat er in deze foto hut geen stroom aanwezig is. Omdat de luiken dicht zijn bij jouw aankomst is het laatste deel van de tunnel (achter de deur nog ca. 10 meter) aardedonker. Neem daarom een lampje mee (bijv. telefoonlampje), zodat je ook de laatste tien meter zonder problemen kunt afleggen. Kenmerk van deze hut is dat de tunnel er naartoe in feite werkt als een grote schoorsteen. Er is altijd trek in de tunnel. DOE DAAROM DE DEUR ACHTER JE DICHT. Als je dit niet doet dan zal het camouflagedoek zodra je de luiken opent gaan wapperen en zijn de eerste vogels meteen gevlogen. Dat is natuurlijk jammer, dus wees er op bedacht dat je de deur achter je dicht doet.
Openen van de luiken in twee stappen
In de hut zijn twee luiken(elk 90 cm breed en 45 cm hoog) aangebracht, die je na het openen de mogelijkheid geven foto’s te maken op ca. 10 cm boven het waterniveau. Voor het openen moet je twee handelingen uitvoeren. Onder op de vensterbank zit een handgreep / raamboompje die je omhoog moet zetten. Aan de zijkant (midden) zit een houten ‘krapje” die je een kwartslag moet draaien. Pas dan kunt je door de trekken aan de knop en / of het raamboompje het luik naar binnen toe openen. Het luik scharniert in het midden en klapt daardoor boven het luik samen tegen de wand aan. Ook daar zit een houten “krapje” waarmee je het luik in geopende stand kunt fixeren. Je ziet nu ook dat er aan de buitenzijde van het luik nog een camouflagenet is aangebracht. Deze kunt je naar eigen wens gebruiken.
Voldoende opbergruimte tot je beschikking
Om tijdens jouw verblijf alle spullen goed kwijt te kunnen zitten er twee open kasten in de hut en zijn er meerdere planken aangebracht, zodat je niets op de vloer hoeft te leggen. (Kijk bij het verlaten wel altijd even goed dat je niets vergeet) Ook zijn er kapstokken voor je jas en of rugzak.
Geen mogelijkheid voor een luxe sanitaire stop
Er is in deze hut geen mogelijkheid om gebruik te maken van een toilet of urinoir. Deze zijn er gewoon niet. Daarom moet je je daar goed op instellen door bijvoorbeeld een kleine en of grote afsluitbare emmer mee te nemen, zodat u daar de nodige behoeften in kunt doen. Het mag logisch zijn dat je deze bij het verlaten van de hut meeneemt en niet in de nabijheid van de hut deponeert.
Vogels niet voeren
Bij deze fotohut wordt geen voer aan de vogels gegeven. Je bent afhankelijk van wat er zich op de plas voor de hut bevindt. Wel is het gebiedje extra aantrekkelijk gemaakt, waardoor we hopen dat meerdere soorten juist hier zullen vertoeven, maar een garantie kunnen we niet geven. Het is ook niet toegestaan om zelf de vogels te gaan voeren.
Fotohut is rolstoeltoegankelijk
In tegenstelling tot de grote vogelkijkhut (wenteltrap), is de fotohut wel met rolstoel toegankelijk. De laatste tien meter lopen behoorlijk af, maar is goed de doen met een rolstoel. Om in de fotohut zelf te komen is er een drempelhulp aangebracht, waardoor je zonder moeite op het waterniveau uitkomt. Voor de terugweg zijn er twee kleine beugels aangebracht om betrekkelijk eenvoudig weer uit de hut te komen naar de tunnel in. (hoogteverschil wat je overbrugt met de drempelhulp is 12 cm.)
Bij vertrek uit de fotohut
Het klinkt logisch dat je bij het verlaten van de fotohut alles weer achterlaat zoals je het hebtaangetroffen. Toch even een paar reminders. Zorg bij het sluiten van de grote luiken dat het camouflagenet (de punten ervan) onder het luik zitten, dan klappert het niet aan de buitenkant van de hut. Zet de opzetstukken van de vensterbanken weer op de planken en doe de rijstzakken weer in de open kast. Sluit de deur van de fotohut goed af en vergeet niet het sleuteltje zelf in het kluisje terug te leggen. Verdraai de code en sluit het zwarte klepje.
Had je een fijne dag vertel het anderen, heb je een verbeterpunt geef het ons door.