Stichting Het Drentse Landschap heeft op vrijdag 23 maart 2018 de fotohut Diependal bij het natuurgebied Diependal/Hijkerveld officieel geopend. Geïnspireerd door het nog steeds groeiend aantal fotografen, heeft Het Drentse Landschap op basis van een idee van vrijwilliger Johan Vos een fotohut gebouwd. De hut is gevestigd onder de vogelkijkhut in Diependal. Voor beide hutten moet je een gang door om er te komen. De fotohut is mede tot stand gekomen dankzij steun van de Nationale Postcode Loterij.
Vroegere vloeivelden van Avebe
De voormalige vloeivelden van aardappelzetmeelfabriek Avebe in Oranje zijn al lang niet meer in functie. Het gebied is aangekocht door Het Drentse Landschap en is nu een prachtig natuurgebied.
Fotohut gemaakt aan de voet van de vogelkijkhut
Om aan de wens van fotografen tegemoet te komen is de fotohut gebouwd. In het gebied was al een vogelkijkhut. Die vogelkijkhut geeft een prachtig overzicht over het Diependal. De fotohut ligt aan het eind van een 180 meter lange tunnel en komt uit op waterniveau van één van de vier kwadranten. Omdat het gebied door dijken opgedeeld is in diverse vakken heb je vanuit de fotohut zicht op een beperkt deel van het gebied, maar het uitzicht is niettemin fantastisch. En natuurlijk mag je tijdens jouw bezoek ook gebruik maken van de grote vogelkijkhut (die met een trap naar boven te bezoeken is), zodat je niets hoeft te missen. De huur voor een dag(deel) fotohut is 60 euro. Er kunnen maximaal 3 personen tegelijk gebruik maken van de fotohut, er zijn 3 stoelen aanwezig. Je mag de hele dag gebruik maken van de fotohut. Er is geen mogelijkheid om de fotohut voor een dagdeel te huren.
Vanuit de vogelkijkhut (die boven de fotohut is gevestigd) heb je een prachtig overzicht over het gebied. De vogelkijkhut is door iedereen te bezoeken, ook als de fotohut verhuurd is. We vragen alle bezoekers rekening te houden met elkaar en geluidsoverlast te voorkomen.
Tunnel (Hutten) alleen toegankelijk van maart t/m oktober
Omdat in de tunnel meerdere soorten vleermuizen overwinteren is deze gedurende vier maanden afgesloten. Wel is het gebied rondom Diependal in die periode te bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf de tunnel rechtsaf gaan en na nog eens 400 meter te voet kom je bij een kijkwand die uitzicht biedt over een enorm grote plas die het Diependal verbindt met het Hijkerveld. In deze plas staat op honderd meter van de kijkwand een grote (kale) boom waar regelmatig zeearenden rusten. In de maanden september en oktober komt hier ook de visarend geregeld een maaltje vis vangen.
Fotohut werkt met een toegangscode
Om de fotohut te kunnen bereiken moet je de tunnel inlopen. Deze tunnel is circa 180 meter lang. Eenmaal aangekomen bij de wenteltrap naar boven voor de Vogelkijkhut zie je rechts een afgesloten deur. Dit is de toegang tot de fotohut. Recht van de deur zit een klein kastje met een cijferslot. Voordat je de fotohut kunt betreden dien je de cijfercode op het sleutelslot in te toetsen. Daarin zit de sleutel van de deur van de fotohut. Als je reservering gelukt is ontvang je ter bevestiging o.a. een cijfercode waarmee je toegang hebt tot de fotohut (het zit achter een zwart dekseltje wat je naar beneden moet schuiven).
Als je de code in beeld hebt gedraaid dan kun je met het schuifje links het klepje openen en de sleutel pakken. Met deze sleutel open je het hangslot en kun je naar binnen. Zorg ervoor dat je de sleutel en het hangslot meeneemt de hut in, zodat bezoekers aan de vogelkijkhut niet in de verleiding komen de sleutel mee te nemen. Om aan te geven dat je in de hut bent, hangt er aan de binnenkant van de deur een bordje met “bezet”. Deze kun je ophangen aan de buitenzijde van de deur / in de gang.
Neem een lampje mee, want er is geen stroom en dus geen kunstlicht en doe de deur weer dicht.
Het is goed te beseffen dat er in deze foto hut geen stroom aanwezig is. Omdat de luiken dicht zijn bij aankomst is het laatste deel van de tunnel (achter de deur nog ca. 10 meter) aardedonker. Neem daarom een lampje mee (bijv. telefoonlampje), zodat je ook de laatste tien meter zonder problemen kunt afleggen. Kenmerk van deze hut is dat de tunnel er naartoe in feite werkt als een grote schoorsteen. Er is altijd trek in de tunnel. DOE DAAROM DE DEUR ACHTER JE DICHT. Als je dit niet doet dan zal het camouflagedoek zodra je de luiken opent gaan wapperen en zijn de eerste vogels meteen gevlogen.
Fotohut is rolstoeltoegankelijk
In tegenstelling tot de grote vogelkijkhut (die bereikbaar is via een wenteltrap), is de fotohut wel met rolstoel toegankelijk. De laatste tien meter van het pad loopt af, maar is goed de doen met een rolstoel. Om in de fotohut te komen is er een drempelhulp aangebracht. Voor de terugweg zijn er twee kleine beugels aangebracht om betrekkelijk eenvoudig weer uit de hut te komen, de tunnel in. Ter indicatie: het hoogteverschil wat je overbrugt met de drempelhulp is 12 cm.
Openen van de luiken in twee stappen
In de hut zijn twee luiken(elk 90 cm breed en 45 cm hoog) aangebracht, die je na het openen de mogelijkheid geven foto’s te maken op ca. 10 cm boven het waterniveau. Voor het openen moet je twee handelingen uitvoeren. Onder op de vensterbank zit een handgreep / raamboompje die je omhoog moet zetten. Aan de zijkant (midden) zit een houten ‘krapje” die je een kwartslag moet draaien. Pas dan kunt je door de trekken aan de knop en / of het raamboompje het luik naar binnen toe openen. Het luik scharniert in het midden en klapt daardoor boven het luik samen tegen de wand aan. Ook daar zit een houten “krapje” waarmee je het luik in geopende stand kunt fixeren. Je ziet nu ook dat er aan de buitenzijde van het luik nog een camouflagenet is aangebracht. Deze kun je naar eigen wens gebruiken.
Ook twee kleine “even koekeloeren’ luikjes in de zijwanden
Links naast de hut ( op de dijk) staat een dode boom die je kunt bekijken als je gebruik maakt van een van de kleine luikjes. Deze kun je ook eenvoudig openen door het houten “krapje” een kwartslag te draaien en het luikje tegen de wand aan te drukken. Ook hier zit weer een camouflagenet aan de buitenzijde.
Vensterbanken te verhogen met een opzetstuk
Mocht je de hoogte van de vensterbank aan de lage kant vinden dan is er een mogelijkheid deze te verhogen. In de hut staan op een plankje aan de zijwand twee hulpstukken (elk 94 cm lang) die je op de vensterbank kunt zetten. Zorg ervoor dat de tekst op dit opzetstuk naar de hut in is gericht, want dan staat hij goed. Of je nu wel of geen gebruik maakt van dit opzetstuk, in beide gevallen kun je ook gebruik maken van een rijstzak (in de hut zijn er twee aanwezig) om jouw camera goed te kunnen positioneren.
Voldoende opbergruimte tot je beschikking
Om tijdens jouw verblijf alle spullen goed kwijt te kunnen zijn er twee open kasten in de hut geplaatst en zijn er meerdere planken aangebracht, zodat je niets op de vloer hoeft te leggen. Kijk bij het verlaten wel altijd even goed of je niets vergeet. Ook zijn er kapstokken voor je jas en of rugzak.
Geen mogelijkheid voor een luxe sanitaire stop. Er is in deze hut geen mogelijkheid om gebruik te maken van een toilet of urinoir. Daarom moet je je daar goed op instellen door bijvoorbeeld een kleine en of grote afsluitbare emmer mee te nemen, zodat je daar de nodige behoeften in kunt doen. Het mag logisch zijn dat je deze bij het verlaten van de hut meeneemt en niet in de nabijheid van de hut deponeert.
Gangbare soorten
Natuurlijk kunnen we geen garantie geven, maar gedurende een seizoen komen de volgende soorten regelmatig voor bij deze fotohut: Dodaars, Kuifeenden, Wintertaling, Zomertaling, Krakeend, Wilde Eend, meerdere ganzen soorten, lepelaars, Grote Zilverreigers, Blauwe Reiger, Ooievaars, Boerenzwaluwen, Gele en Witte Kwikstaarten, Kieviten, Grasmussen, Blauwborsten, ijsvogels, buizerds, Grote Bonte Spechten, diverse mezen en vinken. Het gebied Diependal is zeer bekend om zijn grote populatie (broedende) roodhalsfuten. Ieder jaar komen er zo’n 5 paartjes tot broeden. Of je deze soort ook pal voor de fotohut zult aantreffen is twijfelachtig, maar het kan zeker wel. In ieder geval zijn deze vanuit de grote vogelkijkhut wel te zien. Dit geldt ook voor de Kraanvogels die er bijna ieder jaar vertoeven. Vanuit de fotohut wellicht niet te observeren, maar (bij hun aanwezigheid) zeker wel vanuit de grote vogelkijkhut. Naast de gangbare soorten komen er ook jaarlijks (afhankelijk van het tijdstip) de volgende soorten voorbij; Koekoek, Goudvink, Groenling, kleine karekiet, Witgatje, Grauwe Klauwier, Zeearend, Visarend, Havik, Sperwer en Wilde Zwaan.
Dwaalgasten die de laatste jaren wel een tijdje bivakkeerden op het Diependal zijn: Klapekster, Grijze Wouw, Zwarte Ooievaar, Roerdomp en Steltkluut. Kortom een dagje Diependal zal je niet gauw vervelen. In de fotohut ligt een logboek waarin je kunt noteren wat de soorten van die dag zijn, alsmede randzaken (weersomstandigheden. Tijdsduur van jouw verblijf etc.)
Vogels niet voeren
Bij deze fotohut wordt geen voer aan de vogels gegeven. Je bent afhankelijk van wat er zich op de plas voor de hut bevindt. Wel is het gebiedje extra aantrekkelijk gemaakt, waardoor we hopen dat meerdere soorten juist hier zullen vertoeven, maar een garantie kunnen we niet geven. Het is ook niet toegestaan om zelf de vogels te gaan voeren.
Geluidwering aangebracht in de fotohut
Om te voorkomen dat je bij het minste of geringste geluid dit als een echo over het water uitdraagt, hebben we het plafond en een deel van de wand met akoestisch materiaal bekleed.
Bij vertrek uit de fotohut
Het klinkt logisch dat je bij het verlaten van de fotohut alles weer achterlaat zoals je het hebt aangetroffen. Toch even een paar reminders. Zorg bij het sluiten van de grote luiken dat het camouflagenet (de punten ervan) onder het luik zitten, dan klappert het niet aan de buitenkant van de hut. Zet de opzetstukken van de vensterbanken weer op de planken en leg de rijstzakken weer in de open kast. Sluit de deur van de fotohut goed af en vergeet niet het sleuteltje zelf in het kluisje terug te leggen. Verdraai de code en sluit het zwarte klepje. Laat via een berichtje naar de medewerker van dienst weten dat je de hut weer verlaten hebt (het telefoonnummer kun je vinden in de hut).
Had je een fijne dag vertel het anderen, heb je een verbeterpunt geef het ons door.
Ondanks dat we ons best doen het de huurders van de fotohut zo goed mogelijk naar de zin te maken kunnen er altijd zaken zijn die dit in de weg staan. Graag horen we van je als dit het geval mocht zijn. We zijn er op uit om het zo ideaal mogelijk te maken en wellicht heb je eenvoudige tips voor ons, waarmee wij ons voordeel kunnen doen. Hiervoor kun je een mail sturen naar reserveringen@fotohutdiependal.nl. Heb je mooie foto’s kunnen maken en deel je die op social-media? Dan zouden we het fijn vinden als je #fotohutdiependal gebruikt!